Friday, June 06, 2008

AIESEC organizatia care dezvolta lideri

Motivul pentru care am ales această temă este pentru că sunt pasionat de leadership, am experimentat acest lucru în mai multe situaţii, cu echipe diferite dar de fiecare dată este o experienţă interesantă care te provoacă şi te face să dai tot cei mai bun din tine pentru a atinge succesul.

În viitor planific să-mi deschid firmă de training şi consultanţă cu alte cuvinte voi activa în câmpul resurselor umane, voi dezvolta abilităţile oamenilor, voi schimba comportamente asta pentru a avea lideri care au un impact pozitiv în societate. Dezvoltarea abilităţilor de leadership se face prin training şi educaţie, action learning, mentoring, coaching.

În viitor mă gândesc să fac o cercetare la nivel internaţional tot pe organizaţia AIESEC pentru că este unul dintre cele mai bune exemple de organizaţii care au ca misiunea dezvoltarea abilităţilor de leadership atât pentru cei din poziţii de conducere dar şi pentru cei care care nu ocupă poziţii de leadership şi sunt implicaţi in echipe şi in comitete de organizare a unor proiecte.
Această cercetare se va axa pe liderii din zonele geografice la nivel internaţional şi va fi printre primele proiecte pe care firma mea de consultanţă le va dezvolta.

Am ales AIESEC pentru că această organizaţie a jucat un rol important în viaţa mea de student, un mediu proprice de învăţare unde am putut să-mi dezvolt abilităţile de leadership, un loc unde am pus toată pasiunea, energia şi mi-am lăsat imaginaţia să zburde, mi-am folosit creativitatea la maxim, am experimentat lucrul în echipă , am simţit ce înseamnă internaţionalismul şi am simţit diversitatea la nivel înalt, în timp ce mi-am definit propria viziune despre viaţă şi valorile personale, am devenit mai flexibil şi interesat de dezvoltarea celor din jurul meu, mi-am dezvoltat abilităţile de comunicare şi mi-am construit o reţea de contacte care mă va ajuta pe viitor, dar cel mai important mi-am descoperit domeniul în care urmează să activez în viitor.

Acest studiu este conceput pentru a identifica principalele abilităţi de leadership ale tinerilor din cele 13 comitete AIESEC din România în funcţie de poziţia ierarhică şi de a evidenţia faptul că această organizaţie dezvoltă lideri. Dezvoltarea abilităţilor de leadership în AIESEC se face în concordanţă cu misiunea şi valorile organizaţiei.

În prima parte am făcut o scurtă introducere despre leadership-definirea conceptului,am prezentat de ce este important pentru tineri să-şi dezvolte abilităţile de leadership, am prezentat diferite clasificări apărute în literatura de specialitate legate de acest domeniu. Pe urmă m-am axat pe cele mai importante abilităţi de leadership şi le-am prezentat.

Un alt capitol din partea teoretică s-a referit la metodele de dezvoltare a abilităţilor de leadership.
În partea practică reuşit sa demonstrez că AIESEC este prima opţiune în activarea leadershipului pentru tineri. Ca metodologie de cercetare am folosit chestionarul, interviul, observarea practică dar şi tabele cu date statistice oferite de către firmele cu care colaborează organizaţia. Legat de aplicarea chestionarului am avut un succes şi deşi mi-am programat 117 conform eşantionării am reuşit să strâng 151, rezultând ca reţeaua de contacte a funcţionat.

Va multumesc tuturor celor care m-ati ajutat cu licenta! cei care mi-ati completat chestionarul, cei care mi-ati dat feedback, cei care mi-ati mai formatat lucrarea si m-ati ajutat cu unele lucruri care nu-mi ieseau.

Sa facem succes!

ps: asta e introducerea mea la licenta :)

4 comments:

brindushi said...

poate nu iei 10 :-w

alexandru toma said...

acuma mai depinde si de profesori sa-mi puna 10 :)

Si sper sa nu fie genul care vor sa ma inchida cu intrebarile lor.

As vrea o discutie libera in care sa le povestesc ce s-a intamplat in cei 4 ani de facultate.

La cercetare sunt prea documentat ca sa ma incurce.

ines said...

Alex, eu iti doresc din tot sufletul sa: nu ai un monolog de trei minute, timp in care unii dintre profi sa se uite prin foile lor; momentul in care te apuci tu de prezentat sa nu coincida cu momentul in care profii (in afara de coordonator) sa iti vada pentru prima oara licenta; profii care nu sunt in domeniul abordat de tine sa nu aiba cele mai multe pareri; sa nu fii dezamagit dupa ce iesi din sala.

Pentru ca nota mare sigur o sa iei!:D:D:D

alexandru toma said...

@Ines:

In mod sigur sper sa nu fie monolog. Am abilitatile necesare de a-i face interesati de subiectul pe care l-am abordat.

"momentul in care te apuci tu de prezentat sa nu coincida cu momentul in care profii (in afara de coordonator) sa iti vada pentru prima oara licenta"

What to do here? I don't understand.

"profii care nu sunt in domeniul abordat de tine sa nu aiba cele mai multe pareri" - Pai se poate intampla.

:)

Ms mult de tips! Ines nu tin neaparat la note...la obiectele care au fost utile am luat note mari.

Legat de licenta da imi doresc 10 pentru ca e lucrarea pe care am facut-o cu cea mai mare pasiune (ma refer la cele din scoala)

Dar nah pot interveni X factori care nu tin de mine si sa nu iau 10

Totusi eu sunt multumit!